Що треба брати з собою в подорож з дитиною?

Що треба брати з собою в подорож з дитиною?

Подорож з дітьми являє собою цілу науку. Відразу ж у батьків виникає питання “Що ж взяти з собою в дорогу?” Чим годувати дитину, розважати її, що може знадобитися в дорозі… І це далеко не всі завдання, які потрібно вирішити батькам, збираючись подорожувати. Отже внесемо ясність в ці питання і постараємося все розкласти по поличках.

Плануючи поїздку, порадьтеся з педіатром, проведіть обстеження малюка і в дорогу збирайтеся тільки при відсутності протипоказань. Якщо ж зі здоров’ям Вашого чаду не все добре, по можливості постарайтеся відкласти подорож.

Чи є вік перешкодою?

Тривалі подорожі дітям, яким ще не виповнилося двох років, навряд чи припадуть до душі. Оскільки вони розуміють мало, не можуть насолодитися пам’ятками нової країни або красивим видом з вікна. Але існує можливість зіпсувати собі відпустку, адже в такому віці малюкам потрібна постійна увага. Хоча кожен випадок індивідуальний – головне як ви і ваша дитина поставитеся до такого експерименту. Чим спокійніше поводиться Мама, тим краще почувається дитина, якщо ми будемо з вами говорити про немовлят у подорожах. Малюки років з п’яти прекрасно переносять будь-які зміни обстановки. Діткам постарше дуже сподобається поїздка на море, де вони зможуть купатися, плавати на колі, збирати мушлі і будувати замки з піску.

Що краще – поїзд чи літак?

Виявляється, дітям краще перенести поїздку літаком, ніж поїздом. Тривала подорож у задушливому вагоні вкрай втомлива для малюка. Батьки ж обирають для подорожей залізницю з метою економії, але більш раціонально вибрати послуги авіаліній – так малюку буде легше і Вам дешевше, адже дітям не потрібні квитки. Збираючись подорожувати автомобілем, подбайте про комфорт і безпеку дитини: купіть авто-крісло, продумайте цікаві розваги, не забудьте взяти плед. Приготуйтеся до того, що малюк буде протестувати проти того, щоб перебувати пристебнутим у кріслі протягом усієї подорожі. У дорозі доведеться частіше зупинятися: діти будуть проситися в туалет, їх може вкачувати і нудити. Обов’язково з собою в дорогу візьміть пакети, якщо дитину знудить, хоча в попередніх поїздках було все нормально.

Що треба брати з собою в подорож з дитиною?

Звичайно ж, одяг. Обов’язково враховуйте, що вдень у дорозі занадто душно, вночі ж – набагато холодніше. Тому крім маєчок, футболок і шортиків обов’язково візьміть піжаму і шкарпетки (щоб гумки не здавлювали ніжки), в яких малюк буде себе почувати комфортно.

Подорожуючи в холодну пору року, запасіться достатньою кількістю теплих речей, оскільки вони забруднюються дуже швидко. Не забудьте про взуття.

Виїжджаючи до моря, у валізу покладіть панамку, купальний костюм, шльопанці. Маленькій дитині в дорозі потрібно мати достатню кількість підгузків. Вони рідко бувають у продажу на станціях, а якщо Вам навіть пощастить знайти їх, то вартість буде в 4-5 разів вище магазинних цін. Не бійтеся, що візьмете з собою зайве, адже невідомо, що ж саме може знадобитися в дорозі.

Аптечка в дорогу для дитини

Отже, на перший погляд, здається, що Ви все передбачили – одяг, харчування, дозвілля… Але діти – створення дуже тендітіні. У результаті зміни клімату і коливань температури вони можуть легко застудитися. Такий “шанс” збільшуєтеся і в дорозі. Тому з собою в подорож неодмінно візьміть міні-аптечку. У ній повинні бути:

  • Жарознижувальні засоби (Панадол, Нурофен або будь-який інший препарат). Їх можна використовувати не тільки при підвищенні температури тіла, а також для зняття болю.
  • Сорбенти (Смекта, Ентеросгель та ін.) – використовуються при харчових отруєннях, кишкових інфекціях, блювоті.
  • Ліки від алергії. Необхідні препарати візьміть його з собою, навіть якщо Ваш малюк не має схильності до алергії, якщо вирушаєте в незнайому країну. Його можна також використовувати, як протизудний засіб при укусах комах, наприклад, мошок, комарів, сліпнів.
  • Бактерицидний пластир, йод, зеленку.
  • Бепантен – його можна використовувати при будь-яких проблемах на шкірі – подразненнях, саднах, натертостях, подряпинах або опіках.
  • Краплі в ніс (аквамарис, називин та ін.) – на випадок застуди.
  • Таблетки від вкачування можуть завжди стати в нагоді в дорозі.
  • Градусник.
  • Сонцезахисний крем.

Кожна дитина має свої “персональні” препарати, не забудьте їх теж взяти з собою.

Плануючи далекі переїзди, порадьтеся з лікарем. Він може дати Вам поради про  дитячий догляд. Дуже серйозно поставтеся до такого питання, як збір аптечки, виїжджаючи за кордон. Якщо тур-фірмою не передбачена медична страховка, лікуванням своєї дитини Ви будете займатися самі.

Звичайно ж, наш досвід – це не панацея. Але ті, хто регулярно здійснює подібні вояжі, мають свої секрети. Головне, постарайтеся передбачити якомога більше, тому що, на жаль, повністю все передбачити не можна.

Вдалої поїздки Вам і діткам!

«Дві Бджілки» – клініка доказової медицини для дітей

“Що таке доказова медицина, в чому користь моїй дитині?” І ще сім головних питань про Evidence-based Medicine. «Навіщо моїй дитині доказова медицина?» На сьогоднішній день доказова медицина (Evidence-based Medicine) – це золотий стандарт у всьому світі. В чому суть? Лікар, який оглядає вашої дитини, повинен приймати рішення: чи відправити на додаткове обстеження (і чи потрібне воно взагалі), який діагноз, яке

Читати далі »

У чому сенс щеплень від грипу?

 Грип – це 5% від усіх ГРВІ. Чи є сенс робити щеплення? За даними ВООЗ – грип вражає щорічно 4-20% населення (5% -10% дорослих і 20% -30% дітей). Грип, дійсно, зустрічається рідше, ніж інші респіраторні вірусні інфекції (наприклад, риновірусні, аденовірусні, парагрип, РС-вірус). Але протікає грип набагато важче, частіше викликає розвиток ускладнень (серед них – пневмонія, отит, менінгіт, синусит, міозит і

Читати далі »

Що треба брати з собою в подорож з дитиною?

Що треба брати з собою в подорож з дитиною? Подорож з дітьми являє собою цілу науку. Відразу ж у батьків виникає питання “Що ж взяти з собою в дорогу?” Чим годувати дитину, розважати її, що може знадобитися в дорозі… І це далеко не всі завдання, які потрібно вирішити батькам, збираючись подорожувати. Отже внесемо ясність в ці питання і постараємося все

Читати далі »

Все про кліщів і про те, як від них захиститися

Кліщі – Сезон кліщів починається, коли закінчуються заморозки: наприкінці квітня – на початку травня. Найбільш активні кліщі в травні-червні, а також у вересні, але небезпека укусу залишається аж до жовтня. Якщо літо помірно-тепле і дощове, активність кліщів буде вищою, ніж у спекотну посушливу погоду. Цього року через теплу зиму кліщі в середній смузі активізувалися раніше, і перші укуси були помічені

Читати далі »

“Дисбактеріоз” і доказова медицина

“Дисбактеріоз” і доказова медицина Батьки часто чують: “У вашої дитини дисбактеріоз. Треба лікувати! “. А чи треба лікувати насправді? Чи існує такий діагноз взагалі? Чи є доведена ефективність пробіотиків? Що ми знаємо на сьогодні про дисбактеріоз кишківника? Що таке мікрофлора? І чому вона так важлива? Коротко: Всі мікроорганізми, які мешкають на нашому тілі і всередині нашого тіла – мікробіом або

Читати далі »

Сонячні опіки та діти

Що таке сонячний опік? Сонячний опік – це червона, болісна шкірна реакція після дії ультрафіолетового (УФ) світла. Шкіра поглинає УФ-сонячне світло від сонця, а також штучні джерела світла, такі як солярій. УФ-промені також можуть завдати невидимої шкоди шкірі. Надмірні сонячні опіки спричиняють зморщування та передчасне старіння шкіри. Вплив сонця також є основною причиною раку шкіри. Діти часто проводять значну частину

Читати далі »

Терміновий виклик лікаря